UNDERDAMPED SYSTEM (for Rock Hard #44)

Rock Hard 44UNDERDAMPED SYSTEM (tiež UDS) je kapela, ktorá síce momentálne žiadny nový titul nemá, no mohlo by stáť za to sa s ňou zoznámiť. To, že pochádza od našich severných susedov môže, ale i nemusí byť zárukou kvality. Chlapci produkujú technický groove metal, čomu by sa mohli zaradovať priaznivci kapiel ako MESHUGGAH, GOJIRA, TOOL, PANTERA, DEFTONES, AFTER THE BURIAL a pod. Na druhej strane kapely aj týmto spôsobom (rozhovormi) sa môžu prezentovať, zviditeľňovať a získavať si nových fanúšikov, no výrazne strohé odpovede im asi na popularite nepridajú. O tom nech si urobí úsudok každý sám.

Interview was prepared by MAROŠ „VANPOTKAN“ BUCHEL (Rock Hard #44)

Na úvod sa musím priznať, že s kapelou UNDERDAMPED SYSTEM prichádzam do kontaktu po prvýkrát, hoc od vášho rodiska Częstochowa žijem vo vzdialenosti iba 200 km. V podstate ste stále ešte mladá kapela, takže by som ťa poprosil o krátky popis vašej histórie, kto a kedy kapelu založil, vaše hudobné začiatky a pod.
Členovia našej kapely sa veľmi dobre poznajú ešte z predošlých projektov. Keďže máme všetci radi podobný sound, bolo len otázkou času, kým spravíme niečo spoločne. Vydanie albumu nebolo naším cieľom – len sme sa tak spolu zabávali. Myšlienka nahrať „Phantom Pain“ prišla až po čase, po niekoľkých koncertoch a pozitívnych reakciách publika.

Aká hudba a aké kapely vás inšpirovali v mladosti a ako je tomu teraz?
Naše inšpirácie sú rozmanité – každý v našej kapele má zmysel pre dobrú hudbu, ale mnoho našich obľúbených formácií sa líši. Za tie roky sú naše hudobné chute sofistikovanejšie.

Druh metalu, ktorý v súčasnosti produkujete, je stále vnímaný ako moderný alebo progresívny. Bolo tomu tak vždy, alebo ste produkovali aj klasickejšiu či zaužívanejšiu formu metalovej hudby?
V minulosti sme hrali rôzne žánre ako thrash alebo klasický heavy metal. Teraz sme orientovaní už trošku iným smerom.

Keďže mám k dispozícii iba veľmi stručné promo-materiály, z nich zisťujem, že aktuálne UNDERDAMPED SYSTEM tvorí pätica muzikantov. Bolo tomu vždy tak, alebo kapela prešla od roku 2008 nejakými personálnymi zmenami?
Na začiatku sme boli len štyria, mali sme len jedného gitaristu. Po niekoľkých zmenách v kapele sa náš line-up už štyri roky nezmenil.

Niekde som zachytil, že vašu kapelu nazývajú aj skratkou UDS. Ktorý názov využívate radšej, resp. častejšie? A prečo práve názov UNDERDAMPED SYSTEM?
Je ľahšie si zapamätať UDS ako ten dlhší názov. Používame to aj na plagátoch, ale celé meno je vždy napísané dolu.

Mesto Częstochowa je známe predovšetkým kvôli turistickému ruchu, ktorý je priamo spätý najmä s kresťanskými púťami a inými kresťanskými symbolmi a stavbami ako napr. nádherný paulínsky kláštor na Jasnej Górze a pod. Ako je toto celé vo všeobecnosti vnímané obyvateľmi mesta a ako sa k tomu staviate vy?
Myslím, že s tým mnoho ľudí nemá problém. Treba si zapamätať, že okrem kresťanského symbolu je Jasna Góra veľkou súčasťou poľskej histórie a toto má pre nás väčší význam.

Teraz k vašej hudbe. Ja osobne som sa dostal iba k vášmu debutovému albumu s názvom „Phantom Pain“ ešte z mája 2016, preto sa chcem spýtať na nejaké ďalšie vaše oficiálne nahrávky, resp. prečo ich nemáte viac?
Práve pracujeme na novom materiály. Členovia UDS majú rôzne bočné projekty, s ktorými nahrávali, takže sme sa nevedeli stretnúť ohľadom UDS. Teraz už budeme pracovať len na UDS.udsrockhard

Od „Phantom Pain“ ubehli už takmer dva roky. Môžeš nám prezradiť v akom stave máte materiál na nový album? A môžeš prezradiť i viac o jeho názve, počte skladieb, resp. hlavnej myšlienke? A hlavne, kedy ho môžu fanúšikovia očakávať?
Máme niekoľko nových nápadov. Niektoré z nich sú už vlastne hotové skladby. Je ťažké povedať, kedy novú nahrávku vydáme, ale určite budeme tento rok hrať nové veci aj na koncertoch.

Z čoho čerpáte inšpiráciu na texty skladieb a ako proces skladania máte podelený medzi jednotlivými členmi?
Nemáme žiaden špeciálny systém skladania hudby. Niektoré nápady prídu na skúške, niektoré doma. Vlastne všetci píšeme hudbu. Najdôležitejší je prvý riff, všetko ostatné sa vyvinie z neho.

Ako dlho spolupracujete so spoločnosťou Metal Scrap Records a ako došlo k vašej vzájomnej spolupráci?
Vedeli sme o Metal Scrap Records predtým, než sme vydali „Phantom Pain“. Metal Scrap nám bolo odporučené aj kamarátmi z kapely CHAOS ENGINE RESEARCH. Pod Metal Scrap sme už od roku 2016. Veľmi si ich prácu vážime. Anatoliy vložil naozaj veľa energie do proma albumu „Phantom Pain“. Tento label bol naozaj výborná voľba.

Ďakujem za rozhovor a na koniec máš ešte niečo na srdci, o čom sme sa nebavili?
Nie, nechajme si niečo aj na budúce rozhovory. Ďakujem a podporujte metal!